Markus Ojala - ehdolla kuntavaaleissa 2021
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
15.03.2019

#turpo asiaa

Christchurchissä tärähti perjantaina 15.3. mutta ei maanjäristyksen merkeissä vaan #etnonationalisti en tekemässä terrori-iskussa. Tulee mieleen Utøyan isku ja itseasiassa tekijä siteeraa Breivikiä. Nämä täysin kuvottavat ja pelkurimaiset teot järkyttävät syystäkin. Yhdessä me voimme tosin tehdä tällekin asialle jotain – älä salli vihapuhetta! Puutu öyhötykseen! Ja kun tulee vastaan…

Christchurchissä tärähti perjantaina 15.3. mutta ei maanjäristyksen merkeissä vaan #etnonationalisti en tekemässä terrori-iskussa. Tulee mieleen Utøyan isku ja itseasiassa tekijä siteeraa Breivikiä. Nämä täysin kuvottavat ja pelkurimaiset teot järkyttävät syystäkin. Yhdessä me voimme tosin tehdä tällekin asialle jotain – älä salli vihapuhetta! Puutu öyhötykseen! Ja kun tulee vastaan kommenttipalstoilla etnonationalisteja, ilmianna ylläpidolle ja suorissa uhkauksissa poliisille vinkki.

Eilisessä Ylen #vaalikeskustelu ssa puheenjohtajat taittoivat peistä turvallisuuspolitiikan osalta NATOsta ja hävittäjistä. Viisastelu koneiden lukumäärästä tuntuu kummalliselle tilanteessa, jossa kukaan ei tiedä, a) koneiden tarkkaa hintaa b) koneiden kyvykkyyksiä c) saatavuutta. Ja käsittääkseni NATOonkaan ei nyt noin vain seilata, enkä itseasiassa usko, että etnonationalistien maskotin ollessa USA:n johdossa olisi edes viisasta liittyä. Suomessa pitää olla uskottavat Puolustusvoimat. Minun mielestäni yleinen asevelvollisuus tulisi muuttaa vapaaehtoiseksi ja koskemaan molempia sukupuolia, siviilipalvelus tulisi olla saman pituinen kuin lyhin asepalvelus ja vielä: kieltäytymisestä ei pitäisi rangaista. Jos omatunto tms estää asepalvelukseen osallistumisen, niin se olkoon ihmisen oma valinta. Tähän päälle tulee hankkia sopiva ilma-ase, jos se nähdään tarpeelliseksi. Tässä joudun luottamaan asiantuntijoiden lausuntoihin sitten aikanaan, mikä on hyvä ja riittävä jne.

Miten edellämainitut sitten olisivat auttaneet, jos paikalliset kriminaalit olisivat suunnitelleet ja toteuttaneet vastaavan iskun? Aivan, ei niin mitenkään. Vihapuhe pitää ottaa tosissaan ja samaten uhkailut. Suomessa poliisilla ja oikeuslaitoksella on vielä vähän tehtävää tämän kanssa. Nettirollien öyhötys ja maalittaminen on samaa jatkumoa Turun puukotusten ja ChristChurchin tapauksen kanssa. Päällisin puolin julkisuuteen möläytetyt tarinat tekojen syistä ovat erilaisia, mutta vähän raaputtamalla huomaa pinnan alta saman kasan höyryävää sontaa ja tunneperäistä öyhötystä. Oli sitten ISIS tai etnonationalistit asialla, niin samaa sakkia.

Vaikka edellämainitut asiat ovat pelottavia ja huolestuttavia, niin haluan huomauttaa, etteivät ne ole eksistentiaalisia uhkia. #ilmastonmuutos on! 1,5 °C tavoite on karkaamassa ja ainakin eilisen pj-tentin pohjalta eduskunnassa nykyään olevista puolueista vain Vasemmisto ja Vihreät ottavat asian tosissaan. Haluan painottaa, ettei ilmastonmuutoksen rajoittamisessa mahdollisimman pieneksi ole kyse maailman pelastamisesta. Kyse on, miten voimme turvata ihmislajin jatkumisen 6. massasukupuuton keskellä. Järjestään kaikki julkisuuteen tehdyt ennusteet vaikutuksista katkaistaan vuosiin 2050 tai 2100. Samat mallinnukset ovat kuitenkin ennustaneet takaperin tarkasti satoja ja tuhansia vuosia. Ei ole syytä olettaa, että mallissa olisi perustavan laatuista virhettä, joka aiheuttaisi virheellisen kuvan vuodelle 2200. Kyseinen tulevaisuus näyttää karmealle. Minulla tosin ei ole aikaa lannistua – ja uskon, että tämä voidaan vielä ratkaista, ilman että joutuisimme luopumaan hyvinvointimme olennaisista asioista: vapaudesta, demokratiasta, turvallisuudesta, koulutuksesta ja toimivasta sosiaali- ja terveydenhuollosta. Jotain täytyy lisätä: kasvisruokailua, eettistä kulutusta, kiertotaloutta ja matkailua maan pintaa pitkin.

Etnonationalistien suhteen jatketaan terrorismin vastaista työtä. Lisätään oikeudenmukaisuutta, pysäytetään eriarvoistava kehitys, annetaan ihmisille avaimet elää elämänsä rauhassa ja turvassa. Puututaan vihapuheeseen. Eikä käytetä jännitteitä oman politiikan edistämiseen. Esim. Israelin ja Palestiinan tapauksessa tuntuu, että siellä on molemmilla puolilla paljon valtaa pitäviä, jotka suoraan henkilökohtaisesti hyötyvät konfliktin jatkamisesta. Kaikki tuki BDS-liikkeelle. Ja kovasti tuntuu täällä Suomessakin olevan ehdokkaita ja puolueita, jotka nostalgisoivat Lapuan liikettä ja muuta 30-luvun meininkiä. Muista tämä keväällä, kun äänestät – oikeisto lupaa vaalien alla kaikkea hyvää ja oikeudenmukaista, mutta vallan saatuaan alkaa kuritus ja kyttäys. Älä mene halpaan!

Takaisin etusivulle