Markus Ojala - ehdolla kuntavaaleissa 2021
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
13.02.2019

Sosiaaliturvan uudistus

Kaudella 2019-2023 yksi tärkeimpiä hankkeita on sosiaaliturvan uudistus. Järjestään kaikki viiteryhmät ja puolueet ovat jotain mieltä asiasta ja eri malleja on esitelty pitkin loppusyksyä / alkuvuotta. Juuri päättynyt perustulokokeilu (joka nimestään huolimatta ei ollut perustulo vaan sosiaaliturvan niputuskokeilu vastikeettomaksi) on tietty lisännyt keskustelua huomattavasti. Alustavien tulosten julkistuksessa…

Kaudella 2019-2023 yksi tärkeimpiä hankkeita on sosiaaliturvan uudistus. Järjestään kaikki viiteryhmät ja puolueet ovat jotain mieltä asiasta ja eri malleja on esitelty pitkin loppusyksyä / alkuvuotta. Juuri päättynyt perustulokokeilu (joka nimestään huolimatta ei ollut perustulo vaan sosiaaliturvan niputuskokeilu vastikeettomaksi) on tietty lisännyt keskustelua huomattavasti. Alustavien tulosten julkistuksessa Kangas toi esille, että kokeilusta löytyy tukea sekä oikeiston ja vasemmiston tavoitteille ja analyysille. Olen itse eri mieltä. Kokeilu osoitti, että vastikkeettomuus toimii hyvin työllistymisen suhteen, sillä verrokkiryhmän ja kokeiluryhmän välillä ei ollut eroa. Tästä tietty ystävämme oikealla ovat riemastuneet ja esittäneet, että tämä näyttää aktivoinnin olevan ihmelääke – jepjep, ja riittävästi kun on jaloviinaa, niin velatkin ovat saatavia. Toisaalla on myös kritisoitu kokeilun järjestelyjä , tämän vuoksi Vasemmisto esittää, että ensi kaudella kokeilu tehdään ns. kunnolla ja otetaan mukaan myös työlliset + opiskelijat, ei pelkästään työttömät.

Muista äänestää keväällä! #sinäpäätät !

Taloudellinen näkökulma on ymmärrettävistä syistä ollut pinnalla, mutta olen huomannut, että monilla on melko lyhyt aikajänne, jolla tilannetta tarkistellaan. Kokeilussa huomattiin, että hyvinvoinnin kokemus ja luottamus tulevaisuuteen paranivat selkeästi vastikkeettomuuden ja ennustettavuuden takia. Minä väitän, että pelkästään tuon avulla pitkällä aikavälillä sijoitus kokeiluun ja perustuloon haukkuu hintansa takaisin. Valtio ei ole oy eikä kansakunnan hankkeita tarvitse saada valmiiksi yhdessä tilikaudessa  saati kvartaalissa. Vielä kun muistetaan, että parasta mielenterveystyötä on hyvä sosiaalipolitiikka, niin homman pitäisi olla melko selkeä. Mistä sitten tulee rahat näihin? Lyhyellä jänteellä veroista ja ilmastolle haitallisista yritystuista, käytännössä painottaen suurituloisten verotusta.

Vasemmistossa luotetaan ihmiseen. Kun ihmisille antaa mahdollisuuden toimia omaksi ja perheensä eduksi, niin suurin osa näin tekeekin ja nostaa itsensä alhosta. Muiden puolueiden ihmiskuva taasen koostuu piiskattavasta vaalikarjasta, jota ainakaan minä en allekirjoita – toivottavasti et sinäkään ja äänestät Vasemmistoa kevään vaaleissa!

Takaisin etusivulle