Markus Ojala - ehdolla kuntavaaleissa 2021
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
22.01.2019

Vientiteollisuuden lobbausilta Vaasassa 21.1.2019

Käväisin maanantai-illan ratoksi pyörähtämässä Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton yhdessä järjestämässä tilaisuudessa, johon oli kutsuttu Vaasan vaalipiirin ehdokkaita kuuntelemaan em. liittojen tavoitteita ja analyysia, painottaen erityisesti vientiteollisuuden merkitystä Suomen hyvinvoinnille. Esimerkkitapauksena toimintaansa esitteli MSK Cabins Oy, jolla on ollut merkittävää kasvua kuluneina vuosina ja korkeat tavoitteet tulevaisuuteen. Annelinkanssa kuunneltiin esitykset, pari muistiinpanoa…

Käväisin maanantai-illan ratoksi pyörähtämässä Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton yhdessä järjestämässä tilaisuudessa, johon oli kutsuttu Vaasan vaalipiirin ehdokkaita kuuntelemaan em. liittojen tavoitteita ja analyysia, painottaen erityisesti vientiteollisuuden merkitystä Suomen hyvinvoinnille. Esimerkkitapauksena toimintaansa esitteli MSK Cabins Oy, jolla on ollut merkittävää kasvua kuluneina vuosina ja korkeat tavoitteet tulevaisuuteen. Annelinkanssa kuunneltiin esitykset, pari muistiinpanoa illasta: 

– vientiteollisuus kattaa  95% tavaraviennistä, myös E-P:n alueella
– 17t kpl työpaikkoja, välillisesti yht. 39t. kpl
– vaikka vienti kasvaa, niin EU-maihin verrattuna takamatka viennissä n. 40% (lähde: Eurostat)
– miltei neljännes teollisuusyrityksistä kokee, että osaavan ammattityövoiman pula estää tuotannon kasvattamista
– juuri äsken julkaistun tutkimuksenmukaan suomalainen vientiteollisuus on kansainvälisesti ympäristöystävällistä
– tavoite on, että Suomen kilpailukykyä parannetaan varmistamalla osaajien saatavuus, edullinen sähkö ja kehitetään luvitusta/kaavoitusta
– kasvukäytäväolennainen Vientiteollisuudelle

Tilaisuudessa jaettiin myös Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton tavoitteet vaalikaudelle 2019-2023, joissa pitkälti toisteltiin ylläolevia. Itse näen, että jos voimme auttaa T&K panostuksiin ja koulutuksiin, niin ainakin osa ongelmista ratkeaa. Lisääntyvä tuotanto, esimerkiksi raaka-aineiden kierrätys ja uusiokäyttö, tulee kuitenkin vaatimaan lisää sähköä ja lämpöä. Mistä tämä energia raavitaan kasaan? Tuossa pitäisi minun mielestäni seurata IPCC:n nuotteja eli panostaa muotoihin, joissa ei tule kohtuuttomasti hiilipäästöjä.

Reissu oli mielenkiintoinen ja ehtoon mittaan oli monia hyviä puheenvuoroja. Nostan erityisesti hattua MSK Cabins Oy:n porukoille hyvästä kasvusta ja menestystä tuleviin vuosiin! MSK:n tj Taneli Mikkola ja pääluottamusmies Mathias Pukkila antoivat hyvän käytännön esimerkin haasteista ja mahdollisuuksista. Kiitos myös Henna Salollematkaseurasta, oli hauska turista mennen ja tullen!

Takaisin etusivulle